آینده آموزش
آینده آموزش وپرورش اکنون به موضوع داغ محافل وجلسات عمومی وخصوصی فرهنگیان وحتی عامه مردم تبدیل شده است. راستی آینده آموزش و پرورش ایران در سالهای بعد از کرونا چگونه رقم خواهد خورد؟ آیا کرونا وتحولات دوران کرونا می تواند تاثیر دگرگون کننده ای بر سیستم های آموزشی آینده ایران بگذارد؟ در این مطلب سعی می کنیم به این سوالات پاسخ دهیم.
همان طور که افراد ۵۰ ساله به خاطر دارند در چند دهه قبل یادگیری فقط کپی کردن و حفظ کردن مطالب موجود در کتاب های درسی بود. معلمان سخنرانان حرفه ای ومدرسان خود رشته تحصیلی خود بودند و دانش آموزان روزهای قبل از امتحان بیشترین تلاش را برای پاس کردن درس انجام می دادند.

آینده آموزش
اما اکنون همه چیز عوض شده است. تغییرات آموزش وپرورش سالهاست شروع شده ولی کرونا سرعت این تغییرات را نسبت به قبل چند ده برابر کرد.
تغییرات مهم وسریع
این تغییرات از جنبه های مختلفی رخ داده است. اختصارا از سه بعد زیر نام می برم:
- جنبه های ذهنی
- جنبه های اجتماعی
- جنبه های اقتصادی
از نظر ذهنی که بسیار مهم است تقریبا ذهنیت همه افراد جامعه اعم از دانش آموزان ، والدین وهمکاران نسبت به آموزش وپرورش دگرگون شده است. برای مثال تا سال ۱۳۹۸ موبایل خط قرمز آموزش وپرورش بود. هیچ دانش آموزی حق حمل گوشی به مدرسه وکلاس را نداشت اما اکنون کل ملت در تلاش هستند تا دانش آموز بدون گوشی در کشور نداشته باشیم. این دگرگونی مهمی در پی خواهد داشت.
همین تغییر نگرش در ابعاد اجتماعی واقتصاد آموزش وپرورش هم رخ داده است. بسیاری فکر می کنند دیگر نیازی به ورود به کلاس ومدرسه نیست. چون آموزش در خانه ومحل کار هم قابل اجراست. دیگر نیازی به مخارج سنگین برای دستگاه عریض و طویل آموزش وپروش نیست. افراد باید با کمترین هزینه وارد کلاس درس شوند چرا که استفاده از فضای مجازی برای همیشه ادامه خواهد یافت.
آینده آموزش ونگرش های نو
تقریبا همه افراد جامعه به این نتیجه رسیده اند که بایدمهارت هایی بسیار جدید به دانش آموزان ودانشجویان آموزش داده شود.
باید مهارتهای متناسب با شرایط و نیازهای جدید به فرزندان این مرز وبوم آموزش داده شود. این تفکرات نگاه عامه مردم به آموزش وپرورش آینده است. اما متخصصان ومحققان آموزش وپرورش تغییرات جدید تری را هم می بینند. چند مورد از تغییرات مد نظر محققان چنین است:
- در آینده وبینار جای کلاس های حضوری می گیرد
- در آینده وب سایت تبدیل جایگزین محیط مدرسه وکلاس می شود
- در آینده دانش آموزان علم ودانش معلمان را قضاوت می کنند
- در آینده فضای مدرسه وکلاس بسیار کوچک می شود وبه سوی چند نفری سیر می کند.
- در آینده آموزش و پرورش نقش گوشی های تلفن همراه و آمورش های آنلاین بسیار پررنگ خواهند بود
- در آینده مدارس کاملا دگرگون میشوند و صورت خودمختار عمل خواهند کرد.
- در آینده آموزش و یادگیری اثر مکان و زمان بسیار کمرنگ خواهد شد.
بسیاری از فعالیت آموزش وپرورش بر خط اجرا خواهند شد
در آینده اغلب فعالیت های آموزشی وپرورشی واداری به شیوه ها وروش های جدیدتری ارائه خواهد شد
در آینده اغلب فعالیت های آموزشی وپرورشی واداری مدارس به موسسات آموزشی خصوصی و اتحادیه ها و مشاغل معلمان واگذار می گردد
در آینده در زمینه های ارائه وصدورمدارک، گواهینامه ها و تصدیقنامهها دگرگون خواهد شد و سیستم های آموزش آنلاین جایگزین امتحانات رسمی خواهند شد
خلاصه مطلب
علاوه بر موارد پیش بینی شده آینده تحت تاثیر فناوری های جدید وشبکه های مجازی واینترنتی موجب نوآوری وتغییرات شدید در موارد زیر می شوند. جهت عدم اطاله کلام فقط به ذکر موارد فوق اکتفا می کنیم. اشاالله در آینده چهار مورد زیر را به بحث خواهیم گذاشت:
- فرا گیری آموزش های آنلاین
- انقلاب آموزشی قرن ۲۱
- کاهش هزینهی آموزش
- رشد آموزش های فرد محور