چگونه امیدواری را رواج دهیم
چگونه امیدوار شویم. یک ضرب المثل ایرانی از قول زبان ترکی می گوید:امید نصف خوشبختی است. امیدواری وناامیدی دو مفهوم مهم در زندگی خانواده هاست.
امیدواری یکی از شاخص موفقیت در زندگی است .هنری ماسن و همکارانش معتقدند: « ناامیدی مهمترین عامل افسردگی و اقدام به خودکشی است» .راد، جونز، جونز (۱۹۹۹)گفته اندکه : هرساله هزاران نفر در سراسر دنیا به واسطه خودکشی جان خود را از دست می دهند وچند برابر آن اقدام به خودکشی می کنند که این کار ها،اثرات سوء زیادی را بر این افراد واطرافیان آنها دارد.امیدواری یکی از راه های مقابله با افکارخودکشی است.
اسکات و کلام (۱۹۸۷) اظهار نظر کرده اند که مطالعات نشان داده است که افراد خودکشی گرا دارای خصوصیاتی هستندکه فرد را به خودکشی وادارمی کند،که شامل ناامیدی، خودانتقادگری و… هستند.
عوامل مساعد برای خود کشی :
- قطع رابطه یا احتمال قطع رابطه با شخص مورد علاقه نوجوان
- شکست در تحصیل
- اختلاف با والدین
- طرد شدن از سوی دوست
- دستگیر شدن در یک عمل بزهکارانه و ممنوع
- ترس از بیماری شدید
- وضعیت روانی بسیار بد نوجوانی که دست به خودکشی می زند معمولا تاریخچه طولانی مدتی مبنی بر عدم ثبات و ناسازگاری در خانواده دارند. آنان چنان نسبت به والدین احساس بیگانگی می کنند که نمی توانند با آنها رابطه برقرار کنند یا از آنان کمک بخواهند.غالبا ، برای نزدیک شدن به دیگران و گرفتن کمک عاطفی از آنان تلاش کرده اند ، ولی این روابط هم پایدار نبوده و منجر به احساس ناامیدی وانزوای نوجوانان شده است .
امیدواری وناامیدی در نوجوانان
والدین باید امیدواری را به فرزندان تزریق کنند. خصوصیات نوجوانی باعث می شود فردی که نظر منفی نسبت به خود دارد ، بعلت تحجر فکری که در آن درگیر شده است ، نتواند راه حل های جانشین مناسبی را برای حل مشکلات خود بیابد . مشکل خود را غیر قابل حل می داند و هیچ روزنه امیدی به آینده نمی بیند ونهایتا به این نتیجه می رسد که خودکشی مناسب ترین راه حل این مشکلات از جمله ناامیدی است.
وتزل (۱۹۷۶) بیان می کند : « مطالعه ای که در روی ۱۵۴ مورد از اقدام به خود کشی انجام شد نشان داد که ناامیدی مهمترین عامل اقدام به خود کشی است ونه افسردگی ناشی از یک وضعیت موقتی در زندگی ». بدین لحاظ کوشش های درمانی برای رفع ناامیدی موضوع مهمی است که این پژوهش به آن می پردازد .
اصولا روشهای درمانی کلاسیک به دو دسته عمده تقسیم می شوند:
- درمان های جسمانی
- روانی طبقه بندی
معمولا درمانی که بر اساس رواندرمانی استوار است بیشتر به دنبال تغییر رفتار و عواطف فرد می باشد.
هدف رواندرمانی دو چیز است :
- تقویت منابع عاطفی
- توانایی ذهنی در فرد
روشهای درمانی متنوعی وجود دارد و یک نوع آن ( معنی درمانی ) است. ویکتور فرانکل موسس معنادرمانی است.
نظرات درمانگران وجودی در مورد ناامیدی
فرانکل می گوید : امروزه مسئله وجودی و جستجوی معنا ی زندگی ، مردم رابیش از مسائل جنسی رنج می دهد . سوال این است که ما چگونه می توانیم به مردمی که در اثر بی معنایی ظاهری زندگی دچار ناامیدی شده اند ، کمک کنیم؟ در ابتدا باید بگویم که ارزش ها در حال رنگ باختن هستند ؛ زیرا توسط سنتها منتقل می شوند و ما اکنون با زوال سنتها مواجه هستیم. ناامیدی از مظاهر بی معنایی زندگی است. کسی ناامید است که هیچ معنایی در زندگی آینده اش نمی بیند.

hope
دوگروه درمانگر روی امیدواری کارکرده اند:
- درمانگران وجودی
- معنادرمانگران
نظر وجود گرایان
در شیوه های درمانگران وجودی تکنیک های وجود دارد که برای مراجعانی که از فقدان معنی و مفهوم در زندگی شان اظهار ناراحتی و نگرانی می کنند، بکار می گیرند. هنگامی که مراجعان اظهار می کنند که در زندگی هیچ معنی و مفهومی ندارند، معلوم می شود که آنها پذرفته اند که زندگی دارایمعنی و مفهوم است که نمی توانند آن را پیدا کنند .
واقیت وجودی این است که افراد بیشتر معنی ده هستند تا معنی گیر. درمانگر وجودی آگاهی مراجعان را نسبت به این امر که هیچ مفهوم تفکیک ناپذیری در زندگی وجود ندارد، افزایش می دهند. غالبا آنچه تحت بی معنایی گنجانده می شود بیشتر در پی دیگر موضوعات نهایی مرگ، انزوا و آزادی می باشد.
برای مطالعه مقالات سایت آموزش خانواده راویژ اینجا کلیک کنید.
درمانگران وجودی می توانند به مراجعان کمک کنند تا از دفاع های اضطراب بی معنایی آگاهی بیشتری داشته باشند، که تا چه اندازه جستجوی مراجعان برای ثروت، لذت، قدرت، شهرت مقام از عدم موفقیت در رویارویی با موضوعات وجودی بی معنایی سرچشمه می گیرد .رویکرد های وجودی بسیاری برای درمان وجود دارند. درمان وجودی ( یالو ومی )و معنا درمانی فرانکل دو مورد از این قبیل رویکرد ها میباشد که به طور گسترده ای مشاوره وروان درمانی را تحت تاثیر قرار داده اند.
وجودگرایان معتقدند که:
- تنهایی
- انزوا
- و رنج مشکلات اکثر مردم است . فرانکل در خصوص افسردگی می گوید که شواهد بسیاری دال بر افزایش آمار خودکشی میان جوانان وجود دارد دلیل این امر گسترش ناامیدی وجودی است . اعتیاد از مواردی است که بیشتر در افرادی دیده می شود که زندگی بیمعنایی دارند تا نه افرادی که اهداف والای دارند . بسیاری از الکلی های نیز از بی معنایی رنج می برند . پرخاشگری نیز همانند توجه زیاد به غریزه جنسی در گسترش خلاء وجودی موثر است. براساس این فرضیه فرانکل افرادی که حس پوچی . بی معنایی دارند تمایل بیشتری به پرجاشگری از خود نشان می دهند.
ناامیدی در شعر شاعران ایرانیبسیاری از شاعران درایران به انواع یاس و ناامیدی: - در خود
- زندگی
- اجتماع
- وجهان اشاره کرده اند.
شاعرانی که یاس ، حزن وناامیدی را در شعر خود آورده اندعبارتنداز:
- نیمایوشیج
- اخوال ثالث
- فروغ فرخزاد
- فریدون توکلی
- فریدون مشیری
- احمد شاملو
برای مطالعه منبع این مقاله ای اینجا را کلیک کنید.
3 دیدگاه
علی رضا مهتری دهم جسابداری آزادگان
به امید زندگی بهتر برای همه انسانها
ارام
هرچه بیشتر در مورد امید بنویسیسد کم است
ناجی هدایتی
سلام ممنون از دلگرمیتان